kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag gegevens 2015

ZieZaZo biedt geregistreerde en erkende professionele kinderopvang aan. Hiervoor kan je misschien kinderopvangtoeslag aanvragen. Lees hieronder hoe het werkt en wat de voorwaarden zijn. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

In 2015 gelden de volgende voorwaarden bij de beoordeling of u recht heeft op kinderopvangtoeslag:

Tot wanneer kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Vraag je kinderopvangtoeslag in 2015 aan? Die moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht daarom niet te lang met aanvragen, anders loop je kinderopvangtoeslag mis.

Voorbeeld

Je kind gaat vanaf 10 april 2015 naar de kinderopvang. Je moet dan uiterlijk 31 juli 2015 kinderopvangtoeslag aanvragen.

Voor hoeveel uur kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

U kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Dit geldt voor alle opvanginstellingen samen. Dus als uw kind zowel naar een kindercentrum als naar een gastouder gaat, kunt u in totaal voor maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag krijgen.

Daarnaast wordt er gekeken naar het maximaal aantal uur in het arbeidscontract van de minst werkende verzorger. Op basis van dit aantal uur wordt de maximale toeslag berekend. Gebruik hiervoor de rekentool                 http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/kinderopvanguren/.

Maar let op! Gaat je kind minder uren naar de opvang dan het maximum dat u berekend hebt? Dan kunt u alleen kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die in het contract met uw kinderopvanginstelling staan.

Wat is het maximum uurtarief voor de berekening?

De belastingdienst berekent de hoogte van de kinderopvangtoeslag over het maximum uurtarief. Dit is in 2015 €6,84 voor kinderdagverblijf, €6,38 voor bso (en €5,48 voor gastouderopvang).

Hoeveel kinderopvangtoeslag ontvang ik daadwerkelijk?

Bereken de exacte hoogte via http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/.

Ik heb meer kinderen die toeslag ontvangen, wie krijgt wat?

Voor het kind met de meeste opvanguren krijg je een lagere vergoeding. Heb je kinderen met evenveel opvanguren? En zijn de kosten niet even hoog? Dan krijg je voor het kind met de hoogste kosten een lagere vergoeding. Eerder was dit het kind met de laagste kosten. Hierdoor kan je iets minder kinderopvangtoeslag krijgen.

Wanneer ontvang ik de kinderopvangtoeslag?

Deze wordt voorafgaand aan de betreffende opvang maand uitgekeerd. Rond de 19de van de maand. Deze toeslag wordt aan ouder uitgekeerd.

Moet ik ieder jaar opnieuw de kinderopvangtoeslag aanvragen?

Nee, indien de opvang doorloopt hoef je niet jaarlijks de toeslag aan te vragen.

Moet ik wijzigingen doorgeven?

Als je kinderopvangtoeslag ontvangt en er verandert iets in uw persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld je inkomen of het aantal opvanguren of tarief, dan heeft dat gevolgen voor je toeslag. Je moet veranderingen in je situatie binnen 4 weken aan de belastingdienst doorgeven.

Wie zet de kinderopvangtoeslag stop als de kinderopvang stopt?

Als toeslag ontvanger moet je de kinderopvangtoeslag zelf stopzetten als deze stopt.  Doe dit tijdig want de belastingdienst keert voor de betreffende maand uit. Bij te veel ontvangen toeslag vorderen ze dit met boete terug.

Ik heb geen werk meer, krijg ik dan nog toeslag?

Stop je in 2015 met werken of word je werkloos? Dan heb je nog 6 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dit was 3 maanden in 2014.

Ga je binnen deze 6 maanden niet werken? Of geen opleiding, inburgeringscursus of traject naar werk volgen? Dan heb je na deze 6 maanden geen recht meer op kinderopvangtoeslag. Je moet de kinderopvangtoeslag stopzetten. Heb je minder opvanguren gebruikt dan het aantal uren waar je recht op hebt? Dan mag je de uren die je over hebt ook na deze 6 maanden gebruiken. Heb je deze uren gebruikt? Zet de kinderopvangtoeslag dan stop. Dit moet in ieder geval voor 31 december 2015.

Hoe vraag ik de kinderopvangtoeslag aan?

De aanvraag loopt via www.toeslagen.nl.

Voor de aanvraag of wijziging van kinderopvangtoeslag dien je  te beschikken over onderstaande gegevens:

  • naam, geboortedatum, bsn (kindgegevens)
  • contract startdatum (en eventueel einddatum)
  • aantal opvanguren per maand
  • uurprijs
  • landelijk registratienummer en adres gegevens van het kinderdagverblijf of bso.

Bovenstaande gegevens worden allemaal vermeld in het opvangcontract.